6 Nisan 2018 Cuma

Casuslukla ilgisi olmayan Mata Hari




Mata Hari tarihe, I.Dünya Savaşı'nda Almanlar için casusluk yapan bir egzotik dansçı olarak geçti.1917 yılında Casusluk ile suçlanarak kurşuna dizilerek idam edildi.

Mata Hari ismi, Jezebel ve Delilah gibi güzelliklerini güçlü adamları köleleri yapmak ve ihanet etmekte kullanan femme fetallerler birlikte anılır.Ancak gerçek hikaye çok farklıdır.



HOLLANDALI KÜÇÜK VE GÜZEL KIZ

Asıl adı Margaretha Geertruida Zelle olan Mata Hari Hollanda'nın Leeuwareen kentinde doğdu.Kocası Rudolph MacLeod'u gazeteye verdiği ilan ile bulmasından çılgın olduğunu anlayabiliyoruz.Onunla beraber Endenozya'ya gider ve birkaç yıl sonra sıkılarak Paris'e kaçar.

Kısa zamanda Paris'de ismi duyulur.Oryantal bir dansçının tüller altına gizlediği olağanüstü seksi güzelli ni bir an için olsun görebilmek için Paris'li erkekle çalıştığı yerlere akın etmeye başladılar.
Mata Hari'nin gözü yükseklerde idi ve kendisine dans tiyatro karaşımı bir meslek edinmeye çalıştı.
Ama insalar ondan yalnızca Tüllerin altına gizlediği güzelliğini göstermesini istiyordu.

1915 den itibaren Mata'nın kariyeri düşmeye başladı Sahnede daha az dans ediyor ve daha çok kişi ile birliktelik yaşıyordu.Mata Hari o zamana kadar aralarında Besteci Giacomo Puccini,Baron Henry de Rotschild , Fransız Savaş Bakanı Adolphe Pierre Messimy Zengin Alman Toprak Sahibi Alfred Kiepert dahil olmak üzere en az 50 kişi ile birlikte olmuştu.En son olarak onun idama götürecek süreci başlatan Alman askeri Ateşesi Binbaşı Arnold Kalle ile baraber oldu.

Arnold Kalle ile aşk yaşarken Fransızlar 1917 yılında Mata Hari'yi Almanya lehine casusluk yapma suçu ile tutukladılar.Tutuklanma sürecinde Fransızlar çok sıkı soruşturma yapmasına karşı aleyhine tek bir delil bulamadılar.Hatta bir Fransız General (Mata Harin'nin aşıklarından olması muhtemel) Mata Hari'nin ona Almanya 'nın eylemleri hakkında bilgiler verdiğini söylemesine karşı Mahkeme Mata Hari'yi idama mahkum etti.

İdam edilmesine yol açan delil Alman Binbaşı'nın Mata Hari'ye Alman Askeri hesaplarından para ödemesini gösteren dekontlar olmuştur.

Mata Hari 1917 yılında idam mangasının karşına çıkarken son kez bluzlarının düğmesini sökmüş bu yüzden idam 5 dk geçikmiş.


Mata Hari idam mangası önünde

Daha sonraları Fransız savcı Andre Mornet şöyle demiştir.

bırakın idam etmeyi bir kediyi bile kamçılatacak delil yoktu



0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.